A-nest Gala d.d. 14.06.2009

logo

Birth

Zondag 14 juni 2009 De puppies zijn geboren!
Gala is moeder geworden van 3 reutjes en 4 teefjes.

geboorte 1

De hele dracht is een familiar gebeuren geweest, zeker de laatste 4 weken.
2 weken geleden hebben we de werpkist neergezet zodat alle 4 er vast aan konden wennen. Ik heb er in gezeten met de krant en er een kopje koffie gedronken, zo van: lekkere stoel is dit, met als gevolg dat ze er vaak voor en/of in lagen en het helemaal normaal vonden.  

geboorte 2
geboorte 4
geboorte 4

De laatste 2 nachten voor de geboorte heb ik beneden op de bank geslapen en Gala ging vanzelf in de werpkist slapen. Cocó heeft haar daar beide nachten gezelschap gehouden. Overdag lag Hijo regelmatig vlak bij haar op de vloer om samen te puffen en een dutje te doen en toen Gala het maandag zwaar kreeg en onder de tafel op de veranda ging zitten, hield Ke-sera de Cocó’s Hijo haar daar gezelschap. Soms lagen ze gevieren gestrekt, of ze kropen samen in de manden die toen nog voor de werpkist stonden en soms wilde Gala alle manden helemaal voor zichzelf.  

geboorte 5
geboorte 6
geboorte 7
geboorte 8
geboorte 9

Ja en toen werd het 14 juni en ’s morgens om een uur of acht werd Gala anders, ze was onrustig en wilde maar aangehaald worden maar eigenlijk ook weer niet, naar buiten wilde ze ook niet meer. Eten wilde ze ook niet na 10 brokjes. Gala niet eten, dan weet je genoeg. Vanaf een uur of 11 begon ze in een continue trage stroom vruchtwater te verliezen, zóveel dat in 4 uur tijd 8 heel grote badlakens compleet doorweekt waren. Verder zat er weinig schot in, je zag wel wat weetjes maar daar hield het mee op en ze werd steeds vermoeider.

Ik had al overleg met onze dierenarts gehad en om 3 uur wilde ik haar niet verder laten tobben en heb hem gebeld en gezegd dat we gingen ingrijpen, ik had er geen goed gevoel over > om 4 uur werden we in de kliniek verwacht. Gauw de werpkist helemaal gesopt en van een schoon dekbed voorzien, de puppenmand aangekleed, kruik en bandjes er in en de camera in de tas.

En toen op weg: is 5 minuten van ons huis. Alles stond inmiddels voor haar klaar en ze werd snel voorbereid en “ingesopt” met jodium.

geboorte 10

Zowel de dierenarts als ik waren zó blij dat we niet langer hadden gewacht, want Gala had deze klus nooit alleen kunnen klaren, want: ze was inmiddels extreem vermoeid had een ongelooflijke hoeveelheid vruchtwater bij zich, de puppen kunnen allerminst klein worden genoemd.

geboorte 12

Het bleken er 7 te zijn:

  • teefje 1 – 470 gram
  • teefje 2 – 480 gram
  • teefje 3 – 455 gram
  • reu 1 – 480 gram
  • teefje 4 – 425 gram
  • reu 2 – 530 gram
  • reu 3 – 480 gram

Gala’s wondertjes waren geboren. Het duurde even voor Gala volledig gehecht, verzorgd en weer een beetje bij de mensen was. Toen de pups samen nagekeken en de tangetjes van de navelstrengetjes gehaald.

En toen pas wist ik hun geslacht, want ik had ze weliswaar drooggewreven in de mand onder de lamp gelegd, maar helemaal niet naar hun geslacht gekeken. Ik stond er zo veel mogelijk naast en had alleen maar aandacht voor Gala. Ja, toen moesten we allemaal wel een beetje lachen.

Om 6 uur waren we weer thuis. De buurman ging even met Cocó, Hijo en Ke-sera de Cocó’s Hijo een ommetje maken zodat ik Gala en pups rustig kon installeren.

geboorte 13

En toen gingen ze rustig op het kleed voor de kist liggen en hebben alleen maar gekeken. Cocó’s neusje ging wel de hele tijd in de lucht, zo van: dat geurtje ken ik. En Ke-sera de Coco’s Hijo was helemaal in de ban van de geluidjes.

De eerste 2 dagen
De avond en nacht en ochtend waren zwaar want Gala was er nog helemaal niet bij en iedere 2 á 3 uur heb ik pups aangelegd – eerst 2 om 2 omdat er maar 2 tepels melk gaven – en buikjes gewreven en Gala verzorgd. En was je net klaar kon je weer opnieuw beginnen. Maar maandagochtend kwam de melkproductie goed op gang en kon ik ze allemaal tegelijk aanleggen. Aan het eind van de ochtend heb ik Gala laten meehelpen met buikjes poetsen en even later ging ze opeens kroelen met teefje nummer 1 en toen … ’s Middags kwam ik uit de keuken de kamer in en zat ze opeens in de puppenmand en half op de puppen. Hét teken dat ze er aan toe was het zelf te gaan doen.

geboorte 14

‘s Middags heeft ze haar taken volledig op zich genomen als een natuurtalentje. 

geboorte 15
geboorte 16
geboorte 17

Gala eet nu als een wolf. Ze heeft ook nogal wat in te halen: voor de dekking woog ze 22.6 kg, vlak voor de ingreep was dat 31.5 kg en daarna 18.5 kg. Maar we zorgen goed voor haar en de Schapendoezen vinden het héérlijk dat Gala het zo goed heeft, want van al die extra maaltijden krijgen zij telkens een klein hapje mee.